”2030.ro” este un proiect al Asociației Art No More, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Cum a fost 2020 pentru tine (din perspectiva omului care scrie) şi cum crezi că va avea efect perioada asta asupra viitorilor ani?
Omul care scrie (îmi vine să râd când așez imaginea mea, în minte, lângă cuvintele astea) nu prea a scris în ultimul an. Mi-am dat seama că poveștile pe care le scriam apăreau aproape tot timpul în urma contactului, chiar și pasiv, cu ceilalți – din ceea ce vedean și auzeam pe stradă, în autobuz, la metrou. Uneori prindeam o replică și, pornind de la ea, croșetam o poveste. De multe ori, până ajungeam acasă, știam deja ce vreau să scriu. Mi-au lipsit mult ieșirile astea zilnice, care deveniseră un „preludiu” pentru scris. Simt că am pierdut niște povești din cauza izolării.
Izolare. Ne-a bîntuit pe toți cuvîntul acesta în ultima vreme. Ce a însemnat pentru tine și ce a adus cu sine?
M-a făcut să-mi îndrept mai mult atenția asupra mea, iar asta a provocat niște schimbări destul de mari în viața mea personală.
Cum vezi România peste zece ani, dintr-o perspectivă mai puțin literară, de data aceasta?
Haha, nu am nici cea mai vagă idee, deja am fost pusă în dificultate de tema proiectului. Adică mi-a fost greu să aleg o direcție chiar și așa, având libertatea pe care ți-o dă ficțiunea. Oricum, tind să fiu optimistă, cred că va arăta mai bine, în general.
. Povestirea ta mi-a adus aminte de serialul „Black Mirror” și nu am putut să nu mă gîndesc la cît de repede evoluează tehnologia. Totuși, ce părere ai, crezi că vor fi vreodată sentimentele robotizate, iar oameni vor deveni mașinării cu diferite funcții; și ar putea să fie ăsta un viitor favorabil speciei umane?
Nu cred că lucrurile se îndreaptă în totalitate în direcția asta a „sentimentelor robotizate” și a „oamenilor mașinării”, dar cred că tehnologia face deja parte din ce în ce mai mult din viețile noastre sexuale. Sau oricum, dacă nu face, ne este deja pusă la dispoziție. În timpul documentării pentru povestire am descoperit că există aplicații conectate la jucării sexuale prin care îți poți monitoriza orgasmele. Industria sextech ia amploare, din ce în ce mai multe femei sunt implicate în ea, din ce în ce mai multe tabuuri sunt demontate. Însă chiar dacă accesul la noi instrumente modifică felul în care ne exprimăm și experimentăm sexualitatea și ne modelează relațiile altfel decât ni le imaginam cu câțiva ani în urmă, nu cred că intimitatea autentică poate fi complet înlocuită de tehnologie.
Interviu de Andreea Drăghici Foto: Andrei Dumitrescu