
EDIȚIA A III-A
Sputnik în grădină de Gabriella Eftimie (OMG, 2020), Sonia ridică mâna de Lavinia Braniște (Polirom, 2019), Fotocrom Paradis de Deniz Otay (OMG, 2020) și Copiii lui Marcel de Ema Stere (Polirom, 2020) sunt cărțile premiate în cadrul celei de-a treia ediții a Galei Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.
Tot în cadrul Galei au fost oferite un premiu special, O cameră doar a ei, cercetătoarei Sanda Cordoș și premiul special pentru dramaturgie Scena.ro oferit de revista Scena.ro Alexandrei Pâzgu.
Gala s-a desfășurat la Teatrul Apollo111.
Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei se desfășoară în cadrul Zilelor Sofia Nădejde – ediția a III-a, un micro-festival care a început pe 29 august, cu Seara de scurtmetraje românești realizate de femei.
Zilele Sofia Nădejde este un proiect al Asociației ART NO MORE și cofinanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri:
tranzit.ro/bucurești, scena.ro, Rezidența BRD Scena9, Asociatia Română a Femeilor în Cinema, Cadran, Librarium, Cărturești, Apollo111 Teatrul, La Două Bufniţe.
Parteneri media: Radio România Cultural, DLITE, Scena9, Observator cultural.

EDIȚIA A II-A
Juriul, din care au făcut parte Grațiela Benga, Cosmin Ciotloș, Bogdan Coșa, Mihai Iovănel, Andreea Mironescu și Adriana Stan, a desemnat cărțile câștigătoare la cele patru categorii pentru a doua ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.
Astfel, la categoria Poezie a fost desemnat câștigător volumul 40. să înceapă jocurile de Cristina Ispas, volum apărut la Editura frACTalia în 2018.
La categoria Proză, câștigător a fost desemnat volumul Părinți de Diana Bădica, apărut în 2019 la Editura Polirom.
La această ediție, Goethe Institut a susținut financiar premiile de debut în Poezie și Proză, care au devenit astfel Premiul DLITE pentru Debut în Poezie și Premiul DLITE pentru Debut în Proză. Cartea Jes de Jesica Baciu, apărută la Nemira în 2019, în colecția Vorpal, a primit Premiul DLITE pentru Debut în Poezie, iar romanul Trilogia sexului rătăcitor de Cristina Vremeș, apărut la Editura Humanitas în 2019, a primit Premiul DLITE pentru Debut în Proză.
Juriul a ales din cărți publicate în perioada decembrie 2018 și septembrie 2019, urmând ca volumele apărute după această dată să intre în competiție pentru ediția următoare a Galei.
Tot în cadrul Galei a fost decernat Premiul Special pentru o Literatură Fără Granițe. Anul acesta, membrii juriul și echipa organizatoare au decis ca acest premiu să-i fie decernat scriitoarei Adriana Babeți.
Pentru ediția din acest an a Premiilor Sofia Nădejde, proiectului i s-a alăturat publicația Scena.ro pentru oferirea unui premiu de dramaturgie, care a mers către Maria Manolescu.
Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei, ediția a II-a, s-a desfășurat în cadrul Zilelor Sofia Nădejde, o serie de evenimente care a început pe 4 și 5 noiembrie la București și Brașov, cu întâlnirea cu scriitoarea neerlandeză originară din România, Nausicaa Marbe, și s-a încheiat pe 11 noiembrie 2019, cu Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.
În timpul zilei de 11 noiembrie, scriitoarele nominalizate au avut o serie de întâlniri și discuții cu elevi și cadre didactice de la trei licee din București, Colegiul Național Iulia Hașdeu, Colegiul Național Sfântul Sava, Colegiul Național I.L. Caragiale.
Proiectul Sofia Nădejde este unul sută la sută independent, powered by ART NO MORE, co-finanțat de Fundația9.
Sprijinit financiar de Embassy of the Netherlands in Romania, Goethe-Institut Bucuresti.
Parteneri: Facultatea De Litere Brasov, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, scena.ro, Humanitas, Librăriile Humanitas, Cărturești, Editura Paralela 45, Librarium Bucuresti.
Parteneri media: Radio România Cultural, DLITE, Scena9.
Sponsori: Cofetaria Claus, Kfea.ro, Domeniile Coroanei, Cabinet de avocatură Mihai Cismaru, Oana Crigănuță. Prieteni ai proiectului Sofia Nădejde: Black Button Books, Hecate, Hotel Dan, Alexandra Medaru, Eva Sărășan, Lucia Lupea, Simina Răchițeanu, Ilinca Pop.

EDIȚIA I-A
Cărțile Beatitudine (eseu politic) de Cosmina Moroșan, Nemira, 2017, Fontana di Trevi de Gabriela Adameșteanu, Polirom, 2018, KOMMOS. Procesiune pentru histerectomie de Iuliana Lungu, frACTalia, 2018 și Un cal într-o mare de lebede de Raluca Nagy, Nemira, 2018 au fost desesemnate câștigătoare la prima ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei. Cele patru categorii au fost, în ordine, Poezie, Proză, Debut Poezie, respectiv Debut Proză.
Premiile au fost decise de un juriul din care au făcut parte Grațiela Benga, Cosmin Ciotloș, Mihai Iovănel, Andreea Mironescu și Adriana Stan și au fost oferite în cadrul unei Gale organizate luni seara, pe 10 decembrie, la Rezidența BRD Scena9 din București.
În cadrul aceleiași Gale, a fost decernat un Premiu Special pentru Inovație și Merite Deosebite aduse Literaturii scriitoarei Adriana Bittel.
Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei – ediția I este un proiect al Asociației Art No More.
Co-finanțator: Fundația9
Parteneri: Rezidența BRD Scena9, Goethe Institut, Black Button Books, Colegiul Național George Coșbuc, Colegiul Național Sf. Sava, Colegiul Național I.L. Caragiale, Zarea, Dora Bloom, Cofetăria Claus, Kfea.ro.
Parteneri media: Radio România Cultural, DLITE, PEN România, Scena9, crevice.ro, elenaborras.com.