„Cocoțat pe schele” – un spectacol despre rolul tatălui în societatea contemporană

La cinci ani după ”Habemus bebe”, un spectacol care punea în discuție schimbările produse în viața mamei odată cu apariția unui copil, Asociația Art No More revine cu un spectacol despre ce se întâmplă în viața bărbatului atunci când devine tată. Regizat tot de Robert Bălan, „Cocoțat pe Schele” este un spectacol introspectiv, despre cum vede societatea contemporană rolul tatălui și cum se raportează bărbatul la acest rol.

Primele două reprezentații, dintr-o serie de cinci, au loc pe 30 mai și 5 iunie, ora 19 la Centrul de Teatru Educațional Replika.

Care sunt primele lucruri la care te-ai gândit atunci când a apărut copilul? Ți-a schimbat viața, relația cu partenera, cu munca sau cu timpul? Ți-a modificat percepția despre tine ca membru al societății? Acestea sunt câteva din întrebările care au servit ca punct de plecare pentru documentarea spectacolului. Răspunsurile vin de la bărbați care s-au implicat activ în creșterea copilului și de la cinci scriitori care și-au povestit în scris experiența de tată, special pentru acest spectacol.

”Ce m-a apucat să fac spectacol despre tați? Răspund simplu: la urma urmelor, am făcut un spectacol despre mame, de ce n-aș face și despre tați? Ce mi-am propus să spun cu spectacolul ăsta? Nu am plecat în documentare cu niște idei despre ce și cum aș vrea să fie. Am încercat să găsesc perspective noi asupra schimbărilor care apar și să abordez lucrurile mai mult antropologic decât sociologic. M-au interesat lucrurile banale, intime, frustrările, bucuriile. Spectacolul e rezultatul tuturor informațiilor adunate în luni de documentare. ” (Robert Bălan)

Scenariul spectacolului include prelucrări ale interviurilor realizate în perioada de documentare, informații preluate din mass media sau din anumite studii și textele scriitorilor  Andrei Doșa, Robert Șerban, Radu Pavel Gheo, Vasile Ernu, și Igor Mocanu, scrise pentru acest spectacol.

Îți dai seama cum sunt distribuite rolurile în familie la o plimbare în parc. Cât de mult sunt mamele și cât de mult tații alături de copiii lor? Vasile Ernu a cuprins, într-un fragment care n-a mai intrat în spectacol, experiența tatălui în parcul cel de toate zilele:

”Tradiţional la noi lucrurile sînt văzute aşa: mama e cea care se ocupă de educaţie, tatăl e cel cu autoritatea şi banul. Asta am simţit în parc. Există o presiune: un bărbat care stă prea mult cu copilul e privit suspect, e privit puţin ”luzer”, e de neîncredere. Sau şi mai grav e singur: un bărbat cu un copil singur este aproape o catastrofă. Lipsa mame din orizont sperie. E clar că în mintea noastră mama e cea care aduce ordine în haosul acesta.

Am simţit această presiune. Dar după discuţii s-a rezolvat parţial acest lucru. Au înţeles: sînt artist, am timp. Dar „artist” e la fel de suspect. O fi muncind nevasta lui pentru el? ”

Cocoțat pe schele

Scenariul și regia: Robert Bălan.

Cu texte de: Andrei Doșa, Robert Șerban, Radu Pavel Gheo, Vasile Ernu, Igor Mocanu, Robert Bălan și alții

cocotat_pe_schele_afis2

Cu: Virgil Aioanei, Nicu Rotaru, Robert Bălan

Video: Petre Fall

Scenografia: Ana Iulia Popov

PR: Denisa Niță

Producător: Asociația Art No More

Partener: Centrul de Teatru Educațional Replika

Sponsor: UNITER

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Mulțumiri Alex Fifea,  Angela Ionescu, Frantisek Zachoval, Mihai Fuiorea, Lucian Dobrovicescu, Flori Mihalache, Viorel Vrabie, Valentin Savu, echipa Replika, Elena, Eva, Alexandra, Luca, Dima, Carmen, Mihaela, Theodor, Radu, Teodora.

30 mai și 5 iunie, ora 19, Centrul de Teatru Educațional Replika

Intrarea liberă pe bază de rezervare la adresa:

https://www.eventbrite.com/o/asociatia-art-no-more-15411284085

Spectacolul ”cocoțat pe schele” face parte din proiectul ”În familie”, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.