ce am facut news Premiile Sofia Nadejde

ÎNTÂLNIRE CU SCRIITOAREA NAUSICAA MARBE

*București, 4 noiembrie, ora 19,00, Rezidența BRD Scena9.
*Brașov, 5 noiembrie, ora 17.00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

Scriitoarea neerlandeză de origine română NAUSICAA MARBE va participa la o serie de lecturi şi discuţii la Bucureşti şi Braşov în cadrul proiectului Zilele Sofia Nădejde 2019.

Nausicaa Marbe s-a născut la Bucureşti, este fiica celebrei compozitoare Myriam Marbe, a urmat cursurile Liceu German din Bucureşti, iar în 1982 se stabileşte în Olanda, unde studiază politologie şi filozofie. Lucrează în presă, fiind printre cele mai appreciate voci publicistice din Olanda. Debutează în 1999 cu romanul Mandraga, o poveste despre emigrare, cu multe trimiteri autobiografice. Mandraga a primit premiul Charlotte Kohler pentru Debut și a fost tradus în limba germană. În 2002, Marbe a publicat novela Kader, Lulu, Mozes en ik și în 2004 a avut loc premiera piesei sale de teatru Ayaan, bazată pe viața activistei şi politicienei Ayaan Hirsi Ali. Marbe a publicat proză scurtă și eseuri în diferite reviste și volume literare. In 2014, a publicat mult așteptatul roman Smeergeld (Șpagă), care a fost foarte bine primit în presă și imediat vândut unei edituri germane. În 2016, romanul a primit premiul belgian De Diamanten Kogel. Criticii au lăudat talentul scriitoarei de a construi într-un limbaj piperat cu sarcasm un complex roman de moravuri despre Olanda contemporană, combinând dilemele personale cu acelea politice ale unei întregi generații din Europa de Vest, într-o poveste palpitantă de dragoste și corupție în cercurile de elită ale Haarlemului, orașul în care autoarea trăiește împreună cu familia sa.

„Nu de multe ori un scriitor neerlandez oferă o carte atât de interesantă și stratificată, o carte care are ceva de spus despre societatea noastră. Și mai ales într-un limbaj bogat, savuros și malițios într-un mod subtil”. (Trouw, 4 octombrie 2014)

La Bucureşti şi Braşov Nausicaa Marbe va citi din romanul Smeergeld (Șpagă), apoi va intra într-un dialog cu cei prezenţi. Traducerea fragmentelor care vor fi prezentate la Bucureşti şi la Braşov îi aparţine Deliei Grosu.

Deși s-a născut la Bucureşti, Nausicaa Marbe și literatura ei sunt absolut necunoscute în România. Vizita la București și Brașov a fost posibilă cu ajutorul Ambasadei Olandei în România.