PREMIILE SOFIA NĂDEJDE – EDIȚIA a II-a

Juriul, din care au făcut parte Grațiela Benga, Cosmin Ciotloș, Bogdan Coșa, Mihai Iovănel, Andreea Mironescu și Adriana Stan, a desemnat cărțile câștigătoare la cele patru categorii pentru a doua ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.

Astfel, la categoria Poezie a fost desemnat câștigător volumul 40. să înceapă jocurile de Cristina Ispas, volum apărut la Editura frACTalia în 2018.

La categoria Proză,câștigător a fost desemnat volumul Părinți de Diana Bădica, apărut în 2019 la Editura Polirom.

La această ediție, Goethe Institut a susținut financiar premiile de debut în Poezie și Proză, care au devenit astfel Premiul DLITE pentru Debut în Poezie și Premiul DLITE pentru Debut în Proză. Cartea Jes de Jesica Baciu, apărută la Nemira în 2019, în colecția Vorpal, a primit Premiul DLITE pentru Debut în Poezie, iar romanul Trilogia sexului rătăcitor de Cristina Vremeș, apărut la Editura Humanitas în 2019, a primit Premiul DLITE pentru Debut în Proză.

Juriul a ales din cărți publicate în perioada decembrie 2018 și septembrie 2019, urmând ca volumele apărute după această dată să intre în competiție pentru ediția următoare a Galei.

Tot în cadrul Galei a fost decernat Premiul Special pentru o Literatură Fără Granițe. Anul acesta, membrii juriul și echipa organizatoare au decis ca acest premiu să-i fie decernat scriitoarei Adriana Babeți.

Grațiela Benga, critic literar, membră a juriului: ” Mânuind cu aceeaşi abilitate armele seducţiei epice şi pe cele ale eruditei cercetări academice, Adriana Babeți este și prozatoare, şi eseistă scăpărătoare, și profesoară care (prin sensibilitate, străduinţă şi umanitate) a fascinat multe generaţii de studenţi. Anul acesta, Premiul Special pentru o Literatură Fără Granițe se îndreaptă spre Adriana Babeţi – pentru că a găsit calea fericitei încrucişări discursive din care proza şi eseul au avut numai de câştigat”.

Pentru ediția din acest an a Premiilor Sofia Nădejde, proiectului i s-a alăturat publicația Scena.ro pentru oferirea unui premiu de dramaturgie, care a mers către Maria Manolescu.

Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei, ediția a II-a, s-a desfășurat în cadrul Zilelor Sofia Nădejde, o serie de evenimente care a început pe 4 și 5 noiembrie la București și Brașov, cu întâlnirea cu scriitoarea neerlandeză originară din România, Nausicaa Marbe, și s-a încheiat pe 11 noiembrie 2019, cu Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.

În timpul zilei de 11 noiembrie, scriitoarele nominalizate au avut o serie de întâlniri și discuții cu elevi și cadre didactice de la trei licee din București, Colegiul Național Iulia Hașdeu, Colegiul Național Sfântul Sava, Colegiul Național I.L. Caragiale.

Proiectul Sofia Nădejde este unul sută la sută independent, powered by ART NO MORE, co-finanțat de Fundația9.
Sprijinit financiar de Embassy of the Netherlands in Romania, Goethe-Institut Bucuresti.
Parteneri: Facultatea De Litere Brasov, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, scena.ro, Humanitas, Librăriile Humanitas, Cărturești, Editura Paralela 45, Librarium Bucuresti.
Parteneri media: Radio România Cultural, DLITE, Scena9.
Sponsori: Cofetaria Claus, Kfea.ro, Domeniile Coroanei, Cabinet de avocatură Mihai Cismaru, Oana Crigănuță.
Prieteni ai proiectului Sofia Nădejde: Black Button Books, Hecate, Hotel Dan, Alexandra Medaru, Eva Sărășan, Lucia Lupea, Simina Răchițeanu, Ilinca Pop.