ce am facut news Premiile Sofia Nadejde

Gala Sofia Nădejde – premii ediția I

PREMIILE SOFIA NĂDEJDE PENTRU LITERATURĂ SCRISĂ DE FEMEI,  EDIȚIA I – PREMII

Cărțile Beatitudine (eseu politic) de Cosmina Moroșan, Nemira, 2017, Fontana di Trevi de Gabriela Adameșteanu, Polirom, 2018, KOMMOS. Procesiune pentru histerectomie de Iuliana Lungu, frACTalia, 2018 și Un cal într-o mare de lebede de Raluca Nagy, Nemira, 2018 au fost desesemnate câștigătoare la prima ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei. Cele patru categorii au fost, în ordine, Poezie, Proză, Debut Poezie, respectiv Debut Proză.

Premiile au fost decise de un juriul din care au făcut parte Grațiela Benga, Cosmin Ciotloș, Mihai Iovănel, Andreea Mironescu și Adriana Stan și au fost oferite în cadrul unei Gale organizate luni seara, pe 10 decembrie, la Rezidența BRD Scena9 din București.

În cadrul aceleiași Gale, a fost decernat un Premiu Special pentru Inovație și Contribuții Deosebite aduse Literaturii scriitoarei Adriana Bittel.

Născută în 1946, în București, Adriana Bittel, a absolvit în 1970 Facultatea de Litere a Universității București. Din 1972 până în 2010 a lucrat în redacția România literară. De peste 20 de ani publică regulat recenzii în săptămânalul Formula AS. A debutat cu volumul de proză scurtă Lucruri dintr-un pod albastru (1980). Alte volume publicate: Somnul după naștere (1984), Iulia în iulie (1986), Fototeca. Temă cu variațiuni (1989), Întâlnire la Paris. Unsprezece povestiri (2001), Cum încărunțește o blondă. Povestiri din secolul trecut (2006), ultimele două volume reunite într-o ediție din 2015 de la Humanitas.

Adriana Bittel: ”Când sunt întrebată ce profesie am, mi se pare o impostură să spun că sunt scriitoare. Spun că sunt redactor, fiindcă asta e meseria în care am muncit și în care îmi recunosc o competență mulțumitoare. De scris proză și recenzii la cărți pe care oricum le-aș fi citit am scris de plăcere”.

Cosmin Ciotloș, critic literar, membru al juriului: ”Debutând târziu, deodată cu valul optzecist, și având, aproape nativ, oroare de luminile rampei, Adriana Bittel nu s-a bucurat de recunoașterea pe care-au avut-o, în epocă, Gabriela Adameșteanu sau Dana Dumitriu. Totuși, împreună cu acestea două, ea fixează un etalon al prozei românești postbelice, în versantul ei feminin. Nu numai prin romanul Fototeca (1989), ale cărui aluzii politice s-au efasat între timp, dar care rezistă și azi, la relectură, ci și prin proza scurtă, excelentă, din volume ca Lucruri într-un pod albastru (1980), Somnul după naștere (1984) sau Iulia în iulie (1986). S-a observat, în acestea, un parfum cehovian infinitezimal de atent la nuanțele destinului feminin. Ceva, mult, din sensibilitatea discretă a autoarei înseși se topește aici, sporind efectul de autenticitate și oferind estetismului un pandant realist”.

Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei – ediția I este un proiect al Asociației Art No More.

Co-finanțator: Fundația9

Parteneri: Rezidența BRD Scena9, Goethe Institut, Black Button Books, Colegiul Național George Coșbuc, Colegiul Național Sf. Sava, Colegiul Național I.L. Caragiale, Zarea, Dora Bloom, Cofetăria Claus, Kfea.ro.

Parteneri media: Radio România Cultural, DLITE, PEN România, Scena9, crevice.ro, elenaborras.com.