Şşş scolioza – vă rog să ne faceţi un pic de loc

July 21, 2010
By

Dacă în urmă cu un secol, muncitorii îşi cereau drepturile pentru un orar de muncă uman, în prezent, regimul muncii a devenit perfid: în mediul urban, cu precădere în cel corporatist, este cât se poate de firesc să prestezi ore suplimentare, care, deşi sunt plătite corespunzător, insuflă angajatului un elan bolnăvicios, făcându-l cu bună-ştiinţă să îşi lase timpul liber pe mâna angajatorului. Acesta din urmă îi pune la îndemână angajatului său săli mari spaţioase, de conferinţă, săli de recreere, diverse jocuri de familiarizare cu ceilalţi, strategii ale unei afecţiuni artificiale pentru ca el să stea de bunăvoie încartiruit într-un habitaclu, peste program.

Nu suntem nici în Japonia, unde oamenii se sinucid prin muncă excesivă şi nici în State, unde, după nişte studii făcute la începutul anilor 2000, trei sferturi din angajaţii unei corporaţii erau supraveghetori  >Corey Robin, Frica. Istoria unei idei politice<. Ci în Bucureşti. Dimineaţa, 6.00 – 9.00. Bărbaţi şi femei în costum petrec ore în trafic, la volanul maşinilor lor, visând la un set de mobilă ergonomică în birou, încercând sau mai degrabă nu să evite pietonii ce se strecoară cu chiu cu vai, şi ei spre locul lor de muncă. Prin zgomot şi isterie, îşi străbat calea de zi cu zi spre locul unde ghivecele cu flori sau brăduţi trag să moară la colţul clădirii de birouri.

Care sunt mişcările pe care le face un funcţionar de birou? Este el doar un trunchi multifuncţional în faţa unui calculator? Cât e de comodă o anumită ţinută impusă? În ce spaţiu se desfăşoară activităţile unei casiere, ale unei vânzătoare de bilete? Cât de sănătoase sunt anumite mişcări necesitate de munca într-o patiserie. Cât de conştiente sunt diversele categorii de funcţionari de normele de igienă a muncii sau de supravegherea excesivă a angajatorilor lor – sunt lucrurile pe care ne interesează să le dezbatem.

Aici, pe artnomore.ro, vom posta note de lucru şi materiale care  vor veni în completarea spectacolului.

Tags: , , ,

2 Responses to Şşş scolioza – vă rog să ne faceţi un pic de loc

  1. roxana on July 22, 2010 at 12:45

    suna misto, da’ cand o sa fie spectacoluuu? vreau si io sa dezbat:)

  2. robert on July 27, 2010 at 14:59

    nu s-a stabilit inca data exacta. va fi sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie. cu siguranta n-o sa uitam sa te invitam performance. si evident la dezbatere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin